17 Aralık 2012 Pazartesi

Total Protezler | Tam Damak Protezi | Diş protezi | Protez dişler

Total Protezler | Tam Damak Protezi | Diş protezi | Protez dişler

 TOTAL PROTEZLER

Total protezler: Eğer ağzınızda eksik dişler var ise bunlardan kaynaklanan boşlukları doldurmak için bir çok protetik tedavi şekli vardır. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemler arasında implant içeren çözümler vardır. Yeterli kemik miktarı olan hastalarda 6-8 implant yapılarak tamamen dişsiz ağızlara bile sabit protez yapılabilmektedir. Bu şekilde bir implant üstü sabit protez kullanan hastalar çiğneme hissini de kendi dişleri ile çiğniyormuş gibi hisseder.
Total protezler
Tam damak
Total protezler

Tam dişsiz ağızlarda diğer bir çözüm Total protezler'dir. Klasik çözüm olan bu yöntem çok uzun  yıllardır hastalar için tek alternatif olarak kullanılmaktaydı. Total protezleri ağızda tutan kuvvete protezin tutuculuğu adı verilir. Tutuculuk için yeterli miktarda krete sahip olamayan hastalarda protezin düşmesi, sık sık vuruklar olauşması gibi sorunların çözümü için günümüzde yine implantlardan istifade edilmektedir. Ön bölgeye yapılan 2-4 adet implant sayesinde protezlerin tutuculuğu artırılabilir. Bu şekilde çene kemiğinden güçlü bir destek alan total protezler hastalar tarafından çok daha kolay tolere edilir.
Total protez
Protez diş
Total protez


Hareketli protezler grubundan olan total protezler, hastalar alışana kadar bir müddet geçmesi gerekir. Hareketli protezlerin genel sorunu olan protez vurukları ve tutuculuk konusunda hastanın alışana kadar biraz sıkıntıları olacaktır. Bu süre zarfında diş hekimi tarafından belli aralıklarla kontrollere çağrılarak vuruk kontrolü yapılır. Oklüzyon açısından da değerlendirilerek yan hareketler de çarpan dişler aşındırma ile düzenlenir.
Total protezlere alışma sürecinde yaşanan sıkıntılara hastanın azimli olması gerekir. Zaten aksi durumda implant destekli protez planlaması tek çözüm olacaktır.

İlk kez protez kullanan hastaların dikkat etmesi gerekenler

- İlk defa protez takacak olan bir kişinin tam proteze alışabilmesi daha güçtür. Daha önceden protez kullanmış olan hastaların total protez den beklentileri gerçekçidir. Hemde yumuşak dokuları yani dili ve dudakları protezi ağızda tutmakta nasıl kullanacağı konusunda tecrübe sahibi olduğu için daha kısa sürede proteze alışır.
- Protezi ilk taktığınızda alışmanız için biraz zaman gerekecektir. Protez bir müddet ağızda doluluk hissi uyandırır. 
- Alt protezlere alışmak üst protezlerden daha zordur. Bunun sebebi hem dilin hareketlerinden etkilenmesi hemde vakum oluşturacak yüzeyin daha az ve hareketli olmasıdır. 
- Konuşmanızın değişmesi normaldir. Telaffuzunda güçlük çektiğiniz harfleri içeren kelimeleri yüksek sesle okumak alışma sürecini hızlandırır. Sık tekrarlar ile konuşmanızı düzeltebilirsiniz.
- Tam protezleri ilk taktığınız gün küçük lokmalar halinde yemeniz gerekir. Bu şekilde protezlere alışmanız daha kolay olacaktır. Rahat yemek yiyecek kadar alışmanız yaklaşık 4 ila 6 hafta sürer. Protezin bir tarafını daha rahat kullanıyorsanız küçük lokmalara bölünmüş yiyecekleri o tarafta çiğneyin. Dudaklarınız kapalı iken ve ve yavaş yavaş çiğneyin. İlk diş hekimi randevunuzda diğer tarafta çiğnemenize engel olan noktalar oklüzal aşındırma ile giderilir. İki taraftada rahat çiğnemeniz bu şekilde sağlanır.
- Tam protezleri kullanırken ön dişler ile koparmaktan özellikle ilk haftalarda kaçının. Önde koparma işlemi esnasında protezin arkada dengesi bozulabilir. Kısmende olsa oklüzal aşındırma ile giderilebilir.
- Protezin yumuşak dokularda vuruk oluşturması normaldir. Ne kadar özenle hazırlansa da vuruklar oluşabilir. Kontrole çağrıldığınızda bu vuruklar alınarak alışma süreci kolaylaştırılır. Vuruk almaya gelirken protezinizi kullanmaya ara vermemiş olmalısınız. Vurukların tespit edilebilmesi için bu gereklidir.
- Total protezinizi kullanmak konusunda azimli olmalısınız. Alışma sürecinde gece yatarken protezinizi çıkarmayınız. Ancak rahat kullanmaya başladıktan sonra gece yatarken protezinizi takmayınız. 
- Protezin gece çıkarılması yumuşak dokuların dinlenmesi için gereklidir. Kan dolaşımı açısından total protezler yatmadan önce çıkarılmalıdır. Su içerisinde muhafaza edilmesi sayesinde total protezler kuruyarak boyutsal değişikliğe uğramaz.
- Tam protez kullanmaya başladıktan sonra belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Çünkü yumuşak dokulardaki değişimler veya çene kemiğindeki erimeler protezin ağız ile uyumunun bozulmasına yol açabilir. En az yılda bir kez diş hekimi tarafından kontrol edilmesi gerekir. 
- Total protezler takıldıktan sonra vuruk oluşabilir. Bu normal bir durumdur. Hasta alışana kadar kontroller yapılır. Varsa vuruklar alınır.

Çıtçıtlı diş protezi

Ofis Tipi Diş Beyazlatma   |   İmplant diş     | Porselen Lamina |   Evde Diş Beyazlatma  |   Lazer dolgu   |  Kanal tedavisi  |   Ortodonti   Bonding nedir ve nasıl yapılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder