3 Aralık 2012 Pazartesi

Porselen Köprü | Zirkonyum Kaplama Kron | Porselen Diş

Porselen Köprü | Zirkonyum Kaplama Kron | Porselen Diş


PORSELEN KÖPRÜ VE KAPLAMALAR

PORSELEN KRON NEDİR 

Dolgu ile restore edilemeyecek kadar büyük bir çürük yada kırık sonucu aşırı madde kaybına uğramış dişlerde çürük temizlendikten sonra diş bir miktar küçültülerek üzerine gelecek kron için yer hazırlanır,diş doktorunun ağızdan alacağı ölçü, diş teknisyeni tarafından alçı modele aktarılır ve bunun üzerinde porselen kron hazırlanır. Porselene destek olması amacıyla kullanılan altyapı materyalinin cinsine göre Metal destekli porselen kronFull porselen jacket yada Zirkonyum destekli porselen kron olarak adlandırılır.
Resimdeki 1 rakamı ile gösterilen dişteki çürük 2 rakamı ile gösterilen dişte restore edilip küçültülmüş ve 3 numaralı dişte ise porselen kron dişin üzerine yapıştırılmış.
Yukardaki resimde Üç üyeli bir porselen köprü yapımı için zirkonyum altyapı kullanılmış.

PORSELEN KÖPRÜ NEDİR

Porselen köprü'ler,diş eksikliği vakalarında ,çekilen dişin boşluğuna  diğer dişlerin kaymasını engellemek, bozulan estetiği düzeltmek ve o bölgede bozulan çiğneme fonksiyonunu iade etmek amacıyla yapılır. Köprü yapılabilmesi için çekim boşluğunun önünde ve arkasında sağlam birer destek diş olması gerekir. Porselen köprüler köprü ayağı ismini verdiğimiz bu destek dişlerin üzerine özel bir simanla yapıştırılacak şekilde hazırlanır. Ayak adı verilen bu destek dişler bir miktar küçültülerek üzerine gelecek porselen'in hacmi için yer kazanılır.
Üstteki resimde küçültülmüş dişler üzerine yapılan 3 üyeli Zirkonyum porselen köprü görülüyor.

SERBEST SONLU VAKALARDA PROTEZ PLANLAMASI

Aşağıdaki gibi bir ağızda  hastanın sağ tarafındaki boşluğun arkasında diş olmaması  nedeniyle bu tarz vakalara serbest sonlu dişsizlik adını veriyoruz. Böyle bir vakada protez planlaması yapılırken klasik çözüm olan iskelet protez ismi verilen hareketli protezler yani takıp çıkarılabilen protezler yapılır (yarım damak, kancalı protez, modern protez gibi isimlerde verilir)
diş protezi
Yarım damak
Diş protezi
Setrbest sonlu dişsizlik
                                           
Hastanın sağında arka grupta diş olmadığından böyle vakaları serbest sonlu vaka olarak sınıflandırıyoruz. Sağdaki resimde Yarım damak adı da verilen iskelet protez ile serbest sonlu dişsizliğin tedavi planlaması.



İMPLANT DESTEKLİ PORSELEN KÖPRÜ PLANLAMASI

Serbest sonlu vakalarda eskiden hastaların  iskelet protezlerden başka şansı yoktu Ancak günümüzde implantların çok ilerleme kaydetmesi ve nispeten ucuzlaması neticesinde böyle bir vakada serbest sonlu olan tarafa 2 veya daha fazla sayıda implant yerleştirilerek bunların üzerine sabit bir porselen köprü yapılabilir.Diğer taraftaki çekim boşluğunun arkasında destek alınabilecek bir büyük azı dişi olduğundan zaten porselen köprü planlaması için uygundur.
zirkonyum kaplama
Zirkonyum kaplama                      
Diş implantı
Diş implantı
Aynı serbest sonlu vaka için diğer bir planlama alternatifi :  Ağzın sol tarafında arkada bir büyük azı dişi olduğundan sabit bir köprü yapılıyor. Serbest sonlanan dişsiz bölgeye 2 adet implant ile 3 üyeli köprü yapılarak sabit protezler ile tedavi bitirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder