17 Aralık 2012 Pazartesi

Kanal Tedavisi Nedir

Kanal Tedavisi Nedir

Kanal Tedavisi Nedir


Kanal Tedavisi Nedir :
Kanal tedavisi
Kanal tedavisi
Dişin iç kısmında diş özü (pulpa) yer alır. Diş özü, içerisinde yoğun olarak Diş siniri, kan ve lenf damarları bulunduran bir tabakadır. Kanal tedavisi ; İlerlemiş enfeksiyon, derin diş travmaları gibi nedenlerle diş özünün iyileşemeyecek derecede zarar görmesi veya tamamen canlılığını yitirmesi durumunda yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama diş özü içerisindeki sinirlerin kan ve lenf damarlarının temizlenmesi, kanalın mikroplardan arındırılması işlemidir.

Kanal Dolgusu nasıl yapılır

Diş köküne kadar temizlenen özel eğelerle genişletilip ve steril hale getirilen kanal daha sonra, mikroorganizmaların geçişine izin vermeyen, alerjik reaksiyona neden olmayan, dayanıklı özel bir madde ile doldurulur.
Diş özü alındığı için, yani diş canlılığını yitirdiğinden Kanal tedavisi yapılan dişlerin üzerine kompozit dolgu ( Lazer dolgu ) yapmak bazen yeterli olmaz.. Daha dayanıklı olmaları için porselen kron ile kaplamak gerekebilir.. Bu sebepten kanal tedavisi yapılan ve doldurulan dişler Porselen kaplama ile desteklenir. Böylece dişin fonksiyonel olarak devamlılığı sağlanmış olur. Dişin kaplanmasında estetik görünüşe de dikkat edilir.
Kanal tedavisindeki temel felsefe, çürüme veya travma nedeniyle çekilecek duruma gelmiş dişin restore edilerek kullanılmaya devam edilmesidir. Böylece hasta kendi dişini kullanmaya devam etmenin rahatlığını duyacak, diğer taraftan daha pahalı uygulamalara da gerek kalmayacaktır.
Kanal tedavisinde kanalın iyi temizlenmesi, mikroorganizmalardan arındırılması ve yine mikroorganizmaların geçişine izin vermeyecek şekilde özenle doldurulması gerekir. Eğer diş kanalında eğrilik varsa bu durum temizliği zorlaştırır. Eğer kanal iyi temizlenmezse buradan içeri giren ve çene kemiğine kadar ilerleyen mikroorganizmalar çene kemiğinde iltihaplı enfeksiyonlara neden olabilirler. Bazı durumlarda bu iltihabın dışarı, ağız içine boşaldığı fistüller oluşur.

Kanal Tedavisi       Diş Dolgusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder