17 Aralık 2012 Pazartesi

Lazer Dolgu Nedir

Lazer Dolgu Nedir   |   Işınlı Dolgu Nasıl Yapılır

Lazer Dolgu Nedir?

Lazer Dolgu
Lazer diş dolgusu
Aslında Halk arasında lazer dolgu olarak bilinen şey ışınlı dolgudur. Güçlü bir ışık kaynağından verilen ışın yardımı ile kompozit dolgu materyalinin sertleştirilmesi esasına dayanır. Fakat günümüzde lazer gerçekten dolgu yapımında kullanılabilmektedir. Sert doku lazerleri ile mine ve dentin üzerinde çürüğün temizlenmesi, tutucu yüzeylerin artırılması ve dolgunun sertleştirilmesi esnasında faydalanılabiliyor.

Lazer Dolgu nedir ve nasıl yapılır ?

Uzun yıllardan beri tıp dünyasında lazer kullanılmakta ve birçok tedavide çözüm olmaktadır. Kimi zaman insanlarımız lazer uygulamalarından tedirgin olsa da uzun zaman geçmesine rağmen ciddi bir yan etki görülmemiştir. Lazer artık dolgu olarak sert diş minesi (sert doku), damak ( yumuşak doku) olarak atomize olmuş su spreylerinin oksijen yardımı ile lazer enerjisi ile birleşmesi sonucu oluşan sert dokular hidrokinetik enerji sistemi ile aktif olan yeni diş lazeri sayesinde hem sert doku( diş minesi) yumuşak doku (damak) büyük kolaylıkla oluşturulabilir. Kırık dişlere dolgular yapılabilir. Lazer, diş çürüklerini ve tüm diş tedavilerinde etkindir. Lazer,led veya halojen ışıkla sertleşmeyi sağlar.
Kompozit dolgu
En yeni sistemlerle lazer dolgular son yıllarda en çok kullanılan dolgu tedavisi olmuştur. Lazer kullanımı olmadan evvel diş hekimleri gırgır adı verilen aletler kullanıyorlardı. Artık bu aletlerin yerini lazer aldı. Lazer aynen gırgır gibi diş çürüklerini oyuyor, temizliyor ve dolgu yapabiliyor. Lazer uygulaması ile ağzın farklı bölgelerinde ki dişleri tek seferde doldurulabiliyor. Normal sistemde ağzın tek tarafını uyuşturup o bölgede ki dişleri doldurabiliyorsun. Bir tarafın uyuşuğu geçmeden öbür tarafa başlayamıyorsun. Kanama olmuyor.
Lazer dolguda uyuşturmadan bile tedaviye devam edilebiliri. Tek dezavantajı Aeratörden (gırgırdan) daha yavaş çalışıyor olmasıdır. Normal uygulamalara göre daha çabuk iyileşme gösterir. Lazer dolgu birden fazla dolgusu olan hastalara hekime tekrar tekrar gitmekten hastayı korur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder